На 26 март минаваме на лятно време

Смяната на времето през 2023 година е в неделя, 26 март. Тогава местим стрелките час напред и от 3:00 часа през нощта става 4:00 часа. Така преминаваме към лятно часово време. Макар да има прието решение на ЕС за отмяна на смяната, страните-членки все още не са се съгласили кое време да оставят.

Докато това се случи смяната два пъти годишно ще продължи. За мнозина това е предизвикателство, защото рязката промяна с час напред или назад, влияе на навиците и здравето им. Има начини смяната на времето да премине по-леко за тялото, отбелязва CNET, но те изискват малко предварителна подготовка.

Първият вариант е човек да започне да променя времето на ставане по-плавно по-рано. Обикновено е нужна около седмица за тялото да се адаптира самостоятелно. Но може да му се помогне, като в дните преди смяната човек започне постепенно да наглася будилника си с десетина минути напред през ден-два. При възможност, е препоръчително да компенсира разликата и с малко по-рано лягане.

Друга идея е кратка дрямка през деня – не повече от 20 минути, които ще дадат допълнителна енергия. Разбира се, това не е възможно за мнозина по време на работния ден.

Човек може да си помогне и с хранителния режим – да се намали алкохолът и кофеинът, както и по-тежките вечери. Това ще помогне за цялостния по-добър сън.

За хората, които имат проблем с разсънването след подобно рано ставане, се препоръчват няколко минути лека физическа активност. Базови упражнения или дори просто излизане на двора или балкона на светлина ще помогне за по-бързото спиране на отделяне на мелатонин и съответно ще улесни разсънването.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови