150 лева стигна цената на глас за изборите

„По отношение на цената на един глас има данни да е достигнала до 150 лв.“, коментира вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев пред журналисти по повод купуването на гласове. 

Той обясни, че има практика плащанията да се правят поетапно, т.е. една част преди вота, а огромна част след гласуването. 

„Следим тези практики. Нашата активност ще продължи дотогава, докато имаме данни, че може да има разплащания в участниците в този незаконосъобразен процес“, каза Демерджиев, като уточни, че няма данни за плащания с криптовалута. 48 са образуваните досъдебни производства за купуване на гласове, като те са повече от сравнимия период за предходните избори. 

„Растат сигналите и производствата. Има и задържани, но процесите са толкова динамични, че цифрите се променят всеки час. Тенденцията е важна, тя е такава, каквато очертах и преди кампанията. Очакваният натиск от страна на купувачите на гласове е по-голям“, коментира вътрешният министър. Демерджиев отчете засилване на корпоративния вот. 

Той определи схемите за купуване на гласове като най-различни, но не чак толкова необичайни. Част от тях са свързани с подкрепа срещу предоставяне на различни социални услуги, които нямат общо с изборите.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови