За да не стигнем до ледена епоха - Габриел с ултиматум

Разговорите за обща управленска сглобка между първата политическа сила ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ не са замразени, но са нужни усилия и промени във предлаганата формула от страна на "Промяната".

Това бе есенцията в изказването на Мария Габриел, която заедно с Томислав Дончев даде кратък брифинг в кулоарите на Народното събрание.

"Разговорите не са в ледникова епоха. Няма обаче и слънчеви лъчи, които да разтопят ледовете. Разговори може да има само, ако бъдат преосмислени форматът, съставът, личностите, моделът, принципите и доверието. За да не стигнем до ледникова епоха, която освен нас, ще замрази държавата, призовавам ПП/ДБ да направят всичко това", призова Габриел.

Тя подчерта още - разочарованието след изтеклия запис в обществото е огромно, огромно е и недоверието от страна на партньорите ни, страх тресе администрацията.

"Ако истинската цел е да стабилизираме държавата и да се погрижим за хората, то всеки трябва да направи крачка назад и да предложим работещо решение. Мандатоносителят е на ход."

В последните седмици се намираме във фактическа война между институциите, посочи на свой ред вторият човек в ГЕРБ Томислав Дончев и отправи "приятелски съвет" към ПП/ДБ: "Сменете подхода, така няма да стане. Ако искате вземете пример от нас - ние направихме всички възможни и невъзможни компромиси. Не може с 15% от народните представители да получите цялата власт. Не е честно, не е европейско, не е демократично".

Краткият брифинг завърши без двамата представители на ГЕРБ да отговорят на въпроси от медиите. А основният такъв, който отправихме, бе дали Мария Габриел вече е била потърсена от Николай Денков за подновяване на разговорите за общо управление.

           

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови