Пчеларите ще получат компенсаторни плащания

„В готвената първа нотификация на Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. ще предложим изменение на мярката по агроекология,

с което земеделските производители, отглеждащи медоносни култури със задължението на паша на пчелите, ще получават компесаторни плащания. Част от тази подкрепа ще е директно за пчеларите“. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на откриване на XII-то издание на Странджанския манов мед в община Царево.

“Надяваме се до края на годината да получим одобрение. От следващата кампания по директните плащания  2016  г. вие да може да кандидатствате и по този начин да получите още един стимул за развитие на вашата дейност”, каза още министър Танева. „МЗХ подкрепя и ще продължи да подкрепя с финансовите средства, с които разполага изложения във всички сектори, които биха позволили на производителите, да представят пряко на потенциалните потребители продукцията си. Тази година за първи път пчеларите в биологично направление получават  финансови средства”, допълни още Десислава Танева.

Близо 6 800 са регистрираните земеделски стопани, които са пчелари. Продукцията всяка година, която се произвежда от пчелния мед, е между 9500-10 500 тона, информира още тя.  Това е секторът с най-голям дял на биологично производство. Близо 20 % от продукцията е биологична и намира много добър прием на европейските пазари и намира много добра цена, посочи още министърът на земеделието и храните.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови