Кметът на Карнобат нехае за бездомните кучета

Три месеца общинските съветници от ГЕРБ-Карнобат не са получили отговор от кмета Георги Димитров по какъв начин общината се справя с проблема с безстопанствените кучета.

Въпросът бе входиран на 24 април 2015 г. в общинската администрация, но въпреки дългия период, той не влезе за разглеждане и на последната сесия. В първата седмица на август информация относно питането все още не е получена, а преди ден в Карнобат се случи поредния инцидент, при който пострада възрастна жена, нахапана от бездомно куче.

„Ако общинската администрация и кметът не смятат, че проблемът е сериозен, то жителите на града са много притеснени от ситуацията. Предният по-сериозен инцидент беше на 22 април на улица „Димитър Благоев”, където няколко  бездомни кучета, агресивно лаещи се нахвърлиха на дете, отиващо на училище. Няколко месеца по-късно няма развитие по темата, нещо повече - отново има пострадал гражданин. Бездомно куче, което е било много агресивно, е нападнало жена на ул. „Москва”. Други хора са се оплакали от същото животно. Колко още инцидента трябва да се случат, за да обърнат внимание от общината?”, коментира общинският съветник от ГЕРБ Антоанета Стоянова. Тя поясни, че при гласуване на Бюджет 2015 средствата за безстопанствените кучета и приюта в Карнобат са били завишени в пъти спрямо предходната година.

В отправеното питане до кмета съветниците от ГЕРБ поискаха информация за това изпълняват ли се законовите условия и разпоредби за справяне с безпризорните животни, как е овладяна популацията на безстопанствени кучета, води ли се в общинска администрация регистър на кучетата, които подлежат на настаняване, обезпаразитяване, кастриране и ваксиниране, каквото задължение е вменено с чл. 54 от ЗЗЖ?

„Настояваме освен за адекватни мерки за ограничаване на инцидентите с безстопанствени кучета, да получим и детайлни отговори на поставените въпроси, които поставят на първо място здравето и сигурността на жителите на Карбонат. Не смятаме, че трябва да се стига до фатални случаи, за да се насочи вниманието към тази обществено-значима тема”, категорични са от партията. 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови