Руснаците превзеха Анталия, изкупиха жилищата

Руснаци са станали водещите чуждестранни купувачи на недвижими имоти в Турция миналата година, като са подкрепили най-нажежения жилищен пазар в света, утроявайки покупките си.

Това се случва, след като санкциите заради нашествието на Русия в Украйна ги принудиха да инвестират в чужбина, пише Bloomberg.

Руснаци са купили рекордните 16 312 жилища в Турция през 2022 г., сочат оповестени данни от Турския статистически институт. Това е ръст с 203% спрямо 2021 г. и представлява почти една четвърт от всички продажби на чужденци.

„Анталия става руска крепост“, коментира Али Кемал Гурдал, предприемач в средиземноморския град. Много руски купувачи кандидатстват за гражданство, право, което се предоставя на хора, купили жилища за най-малко 400 хил. долара, допълва той.

Дори след приспадането на инфлацията Турция е имала най-бързия ръст на цените на жилищата в годината до третото тримесечие на 2022 г., сочат данни на консултантската компания Knight Frank, обхващащи 56 страни. 

Глобалният индекс на цените на жилищата на компанията показва, че цените на имотите в Турция са отбелязали реален ръст от 57,6% през третото тримесечие, което беше период на рекордна инфлация в страната.

Продажбите на чужденци в южната провинция Анталия, която е популярен ваканционен курорт, са се увеличили със 77% до 21 860. Иранци, които отстъпват от първо на второ място през 2022 г. като най-голямата група чуждестранни купувачи на жилища в Турция, са придобили 8233 имота през 2022 г., следвани от иракчани и германци.

Активността на руските купувачи обаче не е била достатъчна, за да подкрепи общия обем от продажби на жилища през декември и през цялата 2022 г., показват още данните на турската статистика. През декември общите продажби на жилища в Турция са намалели с 8,2% на годишна база до 207 963, а продажбите на чужденци са регистрирали спад от 18,6%, отбелязва Ройтерс.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови