Повече от 4300 загинали в Турция и Сирия, издирват оцелели

Повече от 4300 са загиналите след мощното земетресение, което удари Турция и северозападна Сирия в понеделник, съобщи АФП.

Земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер събори цели жилищни блокове в турските градове и доведе до още повече опустошения за милиони сирийци, разселени от години на война.

Земетресението беше най-голямото, регистрирано в света от Геоложката служба на САЩ. 

Турската агенция за подпомагане AFAD днес съобщи, че сега има 2921 смъртни случая само в тази страна, с което потвърденият брой достигна 4365.

Това го прави най-смъртоносното земетресение в страната след труса с подобен магнитуд през 1999 г., който опустоши гъсто населения източен район на Мраморно море близо до Истанбул и уби повече от 17 000 души. 

Над 14 000 са ранените в Турция, съобщи агенцията за управление на бедствията. Сирия съобщи, че най-малко 3411 души в страната са ранени.

Припомняме, че мразовитото зимно време усложни още повече тежкото положение на хилядите, останали ранени или без дом, и затрудни усилията за намиране на оцелели.

Силното земетресение разлюля региона, бе последвано от множество вторични трусове и се усети чак до Ливан и Израел.

Според Геологическия топографски институт на САЩ общият брой на жертвите може да нарасне до 10 000 души. Служители на Световната здравна организация изчисляват, че до 20 000 може да са загиналите.

Лидери от САЩ, Индия, Пакистан и Украйна изразиха съболезнования и обещаха помощ след бедствието.

Изчислява се и че икономическите загуби вероятно ще възлизат на между 1 и 10 милиарда долара, което може да достигне до 2% от БВП на Турция.

Турски и сирийски екипи за реагиране при бедствия съобщават, че повече от 5600 сгради са били разрушени в няколко града, включително много многоетажни жилищни блокове, пълни със спящи жители, когато удари първото земетресение.

"Десет екипа за търсене и спасяване в градски условия бяха мобилизирани бързо от България, Хърватия, Чехия, Франция, Гърция, Нидерландия, Полша, Румъния, за да подкрепят първите отзовали се на място", съобщиха топ дипломатът на ЕС Жозеп Борел и еврокомисарят Янез Ленарчич. Италия и Унгария също предлагат своите спасителни екипи на Турция.

Междувременно турският лидер съобщи, че е получил предложение за помощ от общо 45 страни.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови