Спасени след 150 часа. Грабежи и насилие в Турция

Седмица след опустошителното земестресение в Турция и Сирия надеждите да бъдат спасени още оцелели се изпаряват - спасителните екипи вече изваждат изпод руините най-вече трупове.

Броят на загиналите междувременно нарастна до над 35 000, според информации от нощта срещу понеделник, 13 февруари.

В Сирия броят на жертвите очевидно е много по-висок, отколкото се предполагаше досега. По информации на Световната здравна организация (СЗО), в бунтовническите региони в северозападната част на страната са загинали най-малко 4500 души, а в регионите под контрола на правителството - около 1400. Броят на жертвите в Сирия вероятно ще расте, предполагат от СЗО.

В Турция засега са регистрирани 29 605 жертви, съобщи държавната информационна агенция Анадолу, цитирайки данни на Службата за защита от катастрофи Афад. ООН се опасява, че броят на загиналите при земетресението може да достигне 50 000. 

Координаторът на спешните помощи към ООН Мартин Грифитс каза пред телевизия Sky News, че броят на загиналите може да се удвои или дори да нарасне още повече. Трудно е обаче да се правят прогнози, подчерта той.

Спасени след 150 часа

Въпреки напредващото време от засегнатия регион все още идват съобщения за спасени оцелели. 

В турския град Адъяман са били спасени две сестри, оцелели 153 часа в студа и развалините, става ясно от информации на турската телевизия Habertürk. Медията показа и как в същия град едно шестгодишно момче е било извадено изпод развалините на семейната къща. В репортажа се вижда как стоящи наоколо жени плачат от радост. 

Турският здравен министър Фахретин Коча разпространи видео за едно спасено малко момиченце. "Добра новина в 150-ия час след земетресението", написа той в Туитър. "Все още има надежда."

Безредици и самокритика от ООН

През уикенда в социалните медии се появиха снимки на активисти, които издигат над тежко пострадалия град Джиндирeс синьото знаме на ООН с главата надолу. 

Семействата на жертвите символично осъдиха ООН за това, че не е успяла да предостави помощ на затрупаните, пише Усама Абу Саид, известен сирийски опозиционен активист. Първата пратка с помощи от ООН е пристигнала през Баб ал-Хава в четвъртък - три дни след земетресението. В петък последва друг конвой с 14 камиона. В събота още 22 камиона пресякоха турско-сирийската граница със стоки от СЗО, ООН и други организации и дарители.

ООН изрази самокритика за бавния темп на предоставяне на помощта за Сирия. "До този момент ние бяхме изоставили хората в Северозападна Сирия", написа Мартин Грифитс в Туитър по време на посещение в сирийско-турския граничен регион. "Тези хора чакат международна помощ, която не е пристигнала." Мой дълг е да поправя тези грешки възможно най-скоро, каза още Грифитс.

В Турция: насилие и грабежи?

И в Турция гневът е голям. "Разпространяват се много шокиращи снимки на полицаи и цивилни, които нанасят побои и се отнасят брутално към онези, за които се твърди, че са разграбили сгради след земетресението", пише в Туитър експертката по Турция на "Хюман Райтс Уоч" Ема Синклер-Уеб. Тя заяви, че министерствата на вътрешните работи и на правосъдието са длъжни да арестуват заподозрените в кражби, както и тези, които упражняват насилие над хора. Адвокатската колегия на Диарбекир написа в Туитър, че съобщенията за подобни злоупотреби достигат тревожни размери, както и че ще трябва да се предприемат правни стъпки.

Германските екипи приключват мисията си

Междувременно няколко германски организации прекратиха спасителната си мисия в Турция. Съвместният екип на I.S.A.R. Германия и организацията за спасяване на кучета BRH планира да се върне в Германия днес, съобщиха двете неправителствени организации. Служителите на организацията @fire се завърнаха в Германия още в неделя, 12 февруари. Според информационна агенция АФП, Германската федерална агенция за техническа помощ (THW) също подготвя завръщането на 50-членния си екип. Въпреки това не са изключени по-нататъшни мисии на THW в Турция.

Според СЗО вероятно общо около 26 милиона души в Турция и Сирия са засегнати от бедствието - сред тях са и пет милиона души, които така или ииначе са смятани за особено уязвими.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови