Договорихме се с Гърция за проучване на петролопровод Александруполис-Бургас

България и Гърция подписаха днес меморандум за разбирателство, на базата на който двете страни да започнат проучване на възможностите за построяване на петролопровод от пристанище Александруполис до рафинерията в Бургас.

"Разполагаме с потенциал да се превърнем в енергийни доставчици за един по-широк район", каза премиерът Кириакос Мицотакис след срещата си в Атина с президента Румен Радев.

Двамата обсъдиха и гарантирането на газовите доставки и съхраняването на природен газ от Гърция в българското хранилище край Чирен, за което също е подписан меморандум за разбирателство. По думите на Радев български газови доставчици ще могат да резервират слотове и капацитет за съхранение, както и за т.нар. регазифизиране на втечнения газ на терминалите в Гърция. В програмата му е и среща с президента на страната Катерина Сакеларопулу.

В интервю за гръцкия вестник "Катимерини" президентът на България казва:

"Меморандумът за разбирателство за сътрудничество при проучване на възможността за изграждане на нефтопровод Александруполис - Бургас ще създаде необходимата основа за реализацията на проект, който ще позволи пренос на суров нефт от Егейско море до Черноморския регион. Проливите (Дарданелите и Босфора - бел.ред.) вече са задръстени от интензивен трафик и този нов маршрут трябва да осигури така необходимото облекчение."

В санкциите на Европейския съюз за вноса на руски петрол по море на България е дадено изключение да края на следващата година да продължи да снабдява рафинерията на "Лукойл" със суровина от Русия. Но междувременно компанията трябва да намери алтернативни източници от 1 януари 2024 г.

За подновяване на разговорите за тръбопровода съобщи през ноември гръцки министър. Радев заговори за възраждане на спрения преди повече от десетилетие проект Бургас - Александруполис (неговата цел беше руският нефт да се движи към гръцкото пристанище, за да заобиколи Босфора) в края на миналата година, включително в разговорите си с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Президентът говори в интервюто за "Катимерини" още за газовата връзка между България и Гърция като "основен принос за енергийната диверсификация на България и целия регион" и за очакването до края на тази година да заработи LNG терминалът край Александруполис "като врата към глобалния пазар на втечнен природен газ".

Според Радев добър пример за интеграция с цел осигуряване пренос на допълнителни количества природни газ от Азербайджан за ЕС е т.нар. Пръстен на солидарността - споразумение между България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия и Австрия за взаимно свързване на техните газови мрежи.

Гърция иска да се превърне в ключов европейски транзитен маршрут за газ към Балканските и на север благодарение на нова газова инфраструктура, която се разработва, припомня "Ройтерс". Миналата година Атина увеличи доставките на втечнен природен газ (LNG), главно от САЩ и Египет.

Операторът на газовата мрежа DESFA планира да вложи около 1 милиард евро за разширяване на капацитета на мрежата до 2032 г., което ще позволи на Гърция да увеличи почти четири пъти своя капацитет за износ на газ към съседните страни.

Гърция и Египет също се стремят да построят 950-километров подводен кабел, който да пренася евтина възобновяема енергия от Египет до Европа и вероятно свързан с електрическите мрежи на Израел и Кипър.

"България е готова да си сътрудничи с Гърция за мащабния проект за пренос на зелена енергия от Северна Африка, от Близкия изток през Гърция до Европа", каза още Радев, цитиран от "Ройтерс".

Снимка: Ройтерс

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови