Апартамент без баня? В Токио се търсят 

В Токио и околностите му живеят почти 40 милиона души. Повечето от тях разполагат със собствена баня у дома, пише Дойче веле.

Не така стоят нещата в малкия свят на Тайсей Мацуда, разказва АРД. Маса, легло, закачалка за дрехи - това е почти всичко, което има в апартамента си. Голям е едва 18 квадратни метра. Мивката е всъщност и кухня в малкия му дом. Баня обаче определено няма.

По-ниският наем изисква ограничения

"Не чувствам никакви ограничения заради това. Всичко, от което се нуждая, е наблизо”, казва Мацуда. Наемът на японеца е едва 280 евро на месец. Когато се нуждае от баня, ползва обществената. Тя е съвсем близо до апартамента му в квартал Коенджи, пише АРД.

Обществената баня от 30-те години на миналия век е причината той да се премести в този квартал. Обществените бани “сенто” са вече на изчезване в Япония.

Но сега те могат да разчитат на хора като Мацуда. Той обича да посещава обществената баня, където има безжичен интернет и общо помещение, където посетителите могат да работят. А на приземния етаж има дори обща кухня, която Мацуда ползва почти ежедневно.

Младите търсят такива жилища

Брокерката на недвижими имоти Нацуко Кашима регистрира повишен интерес към подобни жилища сред по-младите клиенти. “Идеята е, че не е необходимо да притежаваш собствени удобства, ако можеш да ги споделиш. Това е все едно да не ползваш хладилник, защото в съседство има супермаркет. Този манталитет на споделяне става все по-разпространен”, обяснява брокерката пред германската медия.

Да живееш свободно и без голям брой вещи не означава да се лишиш от удобства. На Тасей Мацуда не му липсва собствената баня. "Открих нов вид щастие, което не познавах преди. За мен сега други неща са по-важни”, обяснява той пред АРД. Обществената баня е място за социални срещи. Една стара идея е възродена.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови