Полша въведе забрана за вноса на зърно и храни от Украйна

Правителството на Полша упълномощи ръководителите на съответните министерства да въведат временна забрана за внос на зърно и хранителни продукти от Украйна. Това се казва в изявление, публикувано в събота на уебсайта на правителството.

"Съветът на министрите упълномощи министъра на земеделието и развитието на селските райони и министъра на развитието и технологиите да издадат подходящи правни актове за защита на полския селскостопански пазар от дестабилизация, включително временна забрана за внос на селскостопански и хранителни продукти от Украйна“, се казва в изявлението.

По-рано в събота бе съобщено, че премиерът Матеуш Моравецки и съответните министри са обсъдили възможни решения и официални действия, които Полша може да предприеме, за да защити полските фермери и потребители. Обмислени са мерки за разрешаване на ситуацията на селскостопанския пазар в страната. В изявлението се отбелязва още, че съответните министри са „в постоянен контакт с властите на Украйна“.

В петък шест държави от ЕС, включително Полша, призоваха за създаване на единен европейски механизъм за закупуване на украинско зърно и въвеждане на митнически квоти за селскостопански продукти от Украйна в ЕС. Сред тези страни е България и Словакия. Самата Словакия вече въведе на 13 април временна забрана за обработка и продажба на зърно от Украйна, намиращо се в страната. Забраната важи и за вече приготвеното от него брашно. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови