Турция започва добив на газ от Черно море

По-малко от три години - толкова време беше нужно на Турция от откриването на газ в Черно море до началото на добива.

През 2020 г. турската петролна компания ТРАО открива големи находища - те са са само 180 км северно от черноморския град Ерегли, намиращ се близо до мегаполиса Истанбул. Не много далеч от българските черноморски блокове "Хан Кубрат" и "Хан Аспарух" са открити находища, които съдържат 300 млрд. куб. м. природен газ. По-късно количествата бяха ревизирани на 400 млрд., после на 500 млрд., а по последни данни става въпрос за 700 млрд. куб. м.

Дълги години Турция прави опити да открие газ в Черно море, който освен да е достатъчен да има и икономическа изгода от добива му. Точният обем на прогнозираните количества, обявени от Анкара през последните месеци едва ли е толкова важен. По-важното е, че в рамките на по-малко от три години Турция успя да открие рентабилно находище, което ще започне да бъде експлоатирано през тази година. По този начин Турция ще спре да бъде зависима на 100% от външни доставки, по подобие на България, и ще започне да се превръща в регионален играч на пазара на природен газ.

"Газът ще започне да бъде изпомпван към националната газопреносна мрежа след броени седмици", заяви турския енергиен министър Фатих Дьонмез. През последните месеци правителството на Реджеп Ердоган дава всички индикации, че енергетиката ще е основен фокус икономическата политика и геополитика на страната за напред. Още повече, че в Турция през май ще се проведат президентски и парламентарни избори. Според Ердоган това е най-голямото находище в историята на Турция и със сигурност е най-голямото досега в Черно море.

Основното газово находище в Черно море "Сакаря", към което после беше добавено и още едно - "Чаиджума", се очаква да дава по 10 млн. куб. м. на ден природен газ в първия етап на експлоатация. В последствие потокът ще се увеличи на 20 млн куб. м. на ден и на в пиковия етап ще достигне по 40 млн. куб. м. Дори и в началния си етап от находището ще се изпомпват около 3 млрд куб. м. на година, което се равнява на цялото българско потребление. В последствие то ще нарасне до 12-14 млрд куб.м. на година, което е около 20% от от общото турско потребление.

Въпреки че се появиха инфомации, че запасите от 710 млрд куб. метра могат да задоволят турското потребление в период от 15-20 години, на практика това не е възможно, защото те не могат да бъдат изпомпани наведнъж.

TPAO вече е завършила всички дейности по присъединяване на находищата към газопреносната мрежа, въпреки че обикновено тази част на проекта отнема доста време.

©  Reuters

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови