Влязоха в сила ограниченията на ЕС за зърното от Украйна

Европейската комисия обяви началото на забраната за внос на четири вида зърно от Украйна в следващия почти един месец в пет страни членки на Европейския съюз, включително България.

До 5 юни засегнати са всички договори, които тепърва ще се подпишат за внос и транзит на пшеница, царевица, семена от рапица и слънчоглед. Останалите страни са Полша, Унгария, Словакия и Румъния. За количествата, които вече са в петте страни, се забранява да бъдат освобождавани от хранилищата, митнически складове, свободни зони или пускани в преработка.

"Важни логистични проблемни места все още остават. Всъщност инфраструктурата остава недостатъчна, за да се справи с вълната в трафика, по-специално на границите между Украйна и държавите-членки. Оборудване все още е спешно необходимо и капацитетът е оскъден, което води до високи логистични разходи, докато съществува също така висок риск съоръженията за съхранение в засегнатите държави-членки бързо да запълнят капацитета си", се казва в съобщението.

"Следователно има належаща нужда от подобрена свързаност чрез по-добро координиране на транзита, подобряване на инфраструктурата и намаляване на общите логистични разходи, като по този начин се гарантира, че пшеницата, царевицата, рапицата и слънчогледовите семена с произход от Украйна може да се придвижат по-дълбоко в Съюза и извън него."

За засегнатите продукти това придвижване или транзитно преминаване през изброените тези пет държави членки продължава посредством общ митнически транзитен режим. България, Унгария, Полша и Словакия са поели ангажимент да отменят едностранните си мерки по отношение на пшеницата, царевицата, рапичното семе и слънчогледовото семе "и всички други продукти, идващи от Украйна". Българският забранителен списък включваше над 20 стоки и продукти.

Унгария и Полша искаха техните ограничителни списъци да действат до края на годината. Комисията казва днес по този повод, че е "готова да започне оценка на положението на пазара на Съюза за други чувствителни продукти съгласно ускорената процедура за защитни мерки, предвидена в предложението за нов регламент за автономните търговски мерки след влизането в сила на настоящия регламент."

Освен това Еврокомисията е готова да наложи отново обявените превантивни мерки след изтичането на срока на тяхното действие на 5 юни 2023 г., "докато продължава извънредната ситуация".

"Ройтерс" припомня, че има и помощен пакет за петте държави в размер на 100 мл. евро, които ще отидат за местни фемери.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови