Туризмът по света се променя

Туристическият бизнес по света и у нас се променя заради глобалното затопляне и удължаването на летния сезон. Ние притежаваме прекрасното Черно море и сме на първо място като туристическа дестинация сред черноморските държави.

Това заяви в интервю за БГНЕС метеорологът проф. Георги Рачев.

Той разказа, че когато е водил своите студенти на практика преди години те са се радвали, когато температурата на водата е била 24 градуса, докато сега при тази температура по-скоро има недоволство и хората питат дали температурата на водата няма да се затопли малко повече. 

„Сезонът от климатична гледна точка се удължава“, обясни той и добави, че и другите фактори - социални и икономически - също оказват влияние.

„Северно море и крайбрежието, което имат Полша, Германия, та дори такива не много туристически по отношение на морски туризъм страни като Нидерландия и Дания също започват да увеличават сезона, макар и в техните колибки, където се пазят от вятъра“, посочи проф. Рачев и уточни, че температурата на водата там е започнала твърдо да минава над 20 градуса по време на летния сезон. 

„Глобалното затопляне води до преструктуриране на пазарите особено що се отнася до Северното полукълбо. В тропичните райони нещата със затоплянето не са толкова ярки“, заяви проф. Рачев. Той е категоричен, че няма нищо лошо в удължаването на летния сезон, а твърденията, че щели да умират хора по плажовете, които се разпространяват в момента, нарече „дребна измишльотина“.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови