В Румъния: С кораб и хеликоптер търсят мини в Черно море

Военноморските сили на Румъния съобщиха, че са разположили кораб и хеликоптер и са изпратили водолази за разузнаване за мини по крайбрежието, след като кей в морския курорт Костинещи беше леко повреден при експлозия в понеделник.

Румънски, български и турски военни водолазни екипи обезвреждат попадналите в техните води мини, заложени от руските и от украинските военни след началото на войната в Украйна, пише Ройтерс, като подчертава значението на Черно море за превоза на зърно, петрол и петролни продукти.

Военноморските сили на Румъния съобщиха, че техните водолази все още проучват дали експлозията на кея, която не взе жертви, е била причинена от мина.

Съобщенията за свободно плаваща мина, носеща се близо до пристанището на Мангалия, са неоснователни, се казва в съобщението.

Според румънската служба на "Радио Свободна Европа" силните вълни и ветрове често носят експлозивите към румънския бряг. Западни източници казват, че Русия е заложила допълнителни мини в региона, след като е напуснала сключената с посредничеството на ООН сделка за зърно.

Румъния, както член на Европейския съюз, така и член на НАТО, споделя 650 км граница с Украйна. Тя е домакин на американска система за отбрана от балистични ракети и от миналата година има постоянна бойна група на алианса, разположена на нейна територия, припомня Ройтерс.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови