Ердоган забрани Twitter, вдигна мерника на Facebook и Youtube

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган блокира достъпа до Twitter от територията на страната и заплаши да направи същото с Facebook и Youtube. Ройтерс съобщи, че в микроблогинг платформата не може да се влиза от полунощ в четвъртък. 

 

В Twitter преди време изтекоха записи на разговори на премиера, които го уличиха в корупционни схеми. Правителството поиска от сайта да премахне линковете, но това не бе направено. Социалните мрежи са основен инструмент в организацията на антиправителствените протести и опозицията. 

"Имаме съдебно разпореждане. Ще изкореним Туитър. Не ме интерресува какво ще каже международната общност. Всички ще видят силата на Турската Република", каза Ердоган в Бурса вчера, цитиран от "Хюриет". 

При опит да бъде отворен сайтът, потребителите виждат съобщение от турския телекомуникационен регулатор, който споменава съдебното разпореждане, даващо право на правителството да забрани достъпа до платформата. Турски журналист разказа, че забраната е влязла в сила постепенно след полунощ, в зависимост от интернет доставчика. Разпореждане е издадено от 4 различни съдилища и така задължават всички доставчици, както и мобилните оператори, да прекратят достъпа през своите мрежи. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови