Европарламентът повиши сигурността на туристите

Ако пътниците са възпрепятствани да се приберат у дома навреме заради "неизбежни" и "непредвидени" обстоятелства като природни бедствия или терористична атака, туристическите фирми трябва да организират настаняване за тях при сходни условия с първоначалната резервация или алтернативно да заплатят за престой до пет нощувки до 125 евро за нощувка, ако не могат или не искат да направят необходимата резервация.

 

Това е записано в Директивата на Европейския парламент,която предстои да бъде приета в законодателствата на всяка страна членка на Евросъюз.

Промените в директивата ще разширят определението за пакетни почивки, като включат в обхвата му повечето видове туристически пътувания, които представляват комбинация от различни елементи като самолетни билети, настаняване в хотел и използване на кола под наем. Евродепутатите настояват също, че туристите трябва да бъдат изрично информирани преди сключването на договора, ако тяхното организирано пътуване не представлява пакетна услуга и не предлага същото ниво на защита.

"С промените в определенията за пакетни и свързани туристически пътувания напълно се изясни какво точно представлява пакетната почивка. Пътуващите ще трябва да бъдат информирани за техните права и как ще бъдат компенсирани в случай на нужда. Промените в директивата предвиждат високо ниво на защита на потребителите и високо ниво на информираност", заяви докладчикът Ханс-Петер Майер (ЕНП, Германия).

Добавете коментар


Защитен код
Обнови