Модерно Камено: Ето как работи вендинг машината за отпадъци /видео/

Камено е една от първите общини в страната, която има вендинг машина за обратно събиране на опаковки - празни пластмасови бутилки или кенчета. Срещу предадения амбалаж се получават точки, които могат да се ползват за отстъпки в магазини и аптеки.

На 5 април, сряда, от 17.00 часа в сградата на „Гражданска защита“ в Камено бе проведена информационна среща с цел представяне на модела за прилагане и управление на местна депозитната система за разделно събиране на отпадъци от опаковки.

Представена концепцията за функциониране на депозитната система чрез инсталираната вендинг машина, механизмът за предаване на отпадъци от опаковки, видовете отпадъци от опаковки, както могат да бъдат предавани, както и стимулите, които това носи.

Според кмета на община Камено Жельо Вардунски, това нововъведение в града, ще мотивира хората да рециклират и да отделят пластмасата от останалите отпадъци:

„Стимул за хората е това, че когато пуснат пластмасова бутилка в машината, ще излиза талон. С него могат да пазаруват в някои от супермаркетите с намаление. За всяка рециклирана бутилка се дават до 5 стотинки намаление. Колкото повече бутилки се изхвърлят в машината, толкова повече отстъпка ще имат хората.“

Хвърлената бутилка се пресова в машината, а след това излиза и талон за намаление. Когато се съберат повече отпадъци, машината се изпразва и всичко се извозва до специализирано място, където се рециклира. 

Модерният вендинг автомат е по проект „Една точка за нулеви отпадъци“, съвместен за общините Камено и Карнобат.

Проектът е пилотен в тази област на най-новата политика на държавата и ЕС – кръговата икономика.

Reverse vending machine

е машина за обратно събиране на опаковки (RVM), която приема празни пластмасови бутилка или алуминиеви кутии в замяна на награда. 

След като поставите рециклируемия артикул, той се анализира, уплътнява и сортира според параметрите му /най-често тегло и материал. За разпознаване на типа опаковка се използва универсалният код на продукта върху бутилката или кутията. След като артикулът бъде сканиран и одобрен, той се смачква и сортира в подходящото място за съхранение на класифицирания материал. 

При обработката на артикула машината награждава хората със стимули, като пари или купони. При липса на идентификационен код машината може да приеме отпадъка, но в този случай може да няма награда, или тя да е в по-малък размер.

Текст, снимки и видео: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови