Със зрелищни кукерски игри изгониха злото в Камено /снимки, видео/

На Месни заговезни кукерска група СНЦ "Каменовски традици" отново огласи улиците на града. 

В двата поредни дни – 9 и 10 март, десетки мъже със страховити маски на лицата обиколиха домовете в града, а в неделя, многобройната група събра жители и гости на площада. 

В слънчевата неделя участниците в карнавалните игри спазиха традициите, предавани от век на век, като преди това прогониха злите сили от местните домове,  благославяха и изиграха своите танци, с които гониха злите духове и приветстваха благоденствието на приближаващата пролет. 

Под любопитните погледи на жители и гости, облечени в традиционните си костюми и маски, с многобройни хлопки, кукерите събраха жители и гости на града за кулминацията на празника, която традиционно се провежда на площада.  И тази година кукерската група бе съставена от много колоритни и различни образи, които имаха за цел да прогонят злото, да сплотят хората и да дадат път на доброто. 

Впечатляващите костюми и почти двуметрови маски, хлопки, звънци са ръчно изработени, а към тях се добавят десетки хлопки и звънци. Най-малките участници бяха 3-годишният Мариян и 5-годишната Николая, а най-възрастният 56-годишният Владимир Гочев.

"Кукерството в Камено е традиция, която се предава от баща на син. Почти във всеки дом могат да се намерят архивни кадри с кукери още от миналия век. Приемствеността между млади и стари при кукерите от Камено е добре изразена и те предават, както традициите, така и костюмите си, които изработват сами. Истинската подготовка започва още през летните месеци с шиенето на части от костюмите, гуглите и като цяло приготовлението е много интересно и забавно", подчерта Наско Статев - председател на СНЦ "Каменовски традиции".

На зрелищния маскарад присъстваха народният представител Галя Василева, кметът на община Камено Жельо Вардунски, председателят на Общинския съвет Радослав Балтаджиев, общински съветници, граждани и множество гости на града. 

Целта на този маскарад е именно да се запазят българските традиции и силният български дух. Да бъдем единни и сплотени, да предаваме на поколенията традиции и обичаи. Едва ли има българин, който да не милее за съхранението на българщината, каза кметът на община Камено – Жельо Вардунски.

Екипът на РИМ Бургас присъства и засне добре съхранената традиция в гр. Камено - Кукеровден. Характерните за региона елементи от обичая ще бъдат включени в бъдещи проекти на музея по дигитализация на немaтериалното културно наследство.

Текст, снимки и видео: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови