Парчета от руски дрон са намерени край Иракли 

Отломки от руски дрон бяха намерени край бреговете на Иракли. Частите от летателния апарат са открити случайно от разхождащи се в района. 

На тях има надпис на руски, който гласи – „Не пипай“, съобщи bTV. Според експерти течението може да е изхвърлило бойната безпилотна машина на българския бряг. 

„Имаше морска пяна отвътре. Изхвърлена е само олекотената част. Вероятно твърдата е потънала или морето я е избутало на друг плаж“, казват експерти. 

Освен това става ясно и какъв е дронът. Оръжейният специалист Руслан Иванов обясни, че останките от опашната част са на безпилотен летателен апарат, произвеждан в Русия от 2010 г.„Той е правен в уралски завод по израелски лиценз. Той представлява копие на израелски дрон. Класът му е малък към среден - нещо като турския „Байрактар“, каза Иванов. Предназначението на машината е ударно-разузнавателна. 

„Всъщност руснаците отначало усвоиха израелската технология като разузнавателни дронове. След това я ъпгрейднаха и вече разполагат с изделия, които може да носят ракети и баражиращи снаряди. Така че много специалисти даже вече наричат войната в Украйна война на дронове. Успехът на бойното поле зависи в голяма степен от успеха на контрабатарейната борба на артилерийските системи“, обясни още експертът.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови