Търсят дюните на разорания плаж в Равда с GPS

Замерване с GPS ще установи има ли засегнати дюни на разорания плаж в Равда. В събота стана ясно, че багер е издигнал пясъчни диги и дейността беше незабавно прекратена, припомни Bulgaria ON AIR.

"Ще бъдат сравнени данните с местообитанията, които са картографирани на този плаж на зараждащи се дюни. Ще се установи дали има нарушаване на бреговата ивица заедно със защитената зона край морето", коментира директорът на РИОСВ Бургас Павел Маринов.

"Това, което установихме, ще бъде сравнено с цифровите данни, които имаме в Инспекцията, за да установим обхвата и дейността на засегнатото", обясни експертът от "Защитени територии" в РИОСВ Бургас - Станислав Георгиев.

"Морето вади и се прибира. Всичко това ще бъде заравнено и природата ще си остане същата. Проблемът е, ако този пясък се натовари на камиони и се изнесе", на мнение е Катерина Широкава

"Защитни диги могат да бъдат изграждани - само да са на плаж, който не е предмет на защитена територия", посочи Маринов.

Още в почивните дни по разпореждане на министъра на околната среда и водите беше на разпоредено багерът веднага да преустанови разораването на плажа. На концесионера ще бъде наложена глоба. Той не беше открит за коментар, но от Асоциацията на концесионерите на плажове коментираха, че изграждането на защитни диги по плажовете през зимата е световна практика.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови