Обзор може да сезира КС заради незачетения референдум

Решението на правителството да не отдели града от Несебър изненада неприятно част от властите и жителите в Обзор и те го определиха като незачитане на пряката демокрация, съобщи БНТ.

"Има над 100 общини в България, които са под критерии - жители. Има над 50% от общините, които не могат да се самоиздържат и са изцяло на гърба на държавата. Тук, по Черноморието, градовете са богати, ако черноморските общини и градове не могат да си събират данъци и да се самоиздържат, значи че никоя община в България не може", коментира Христо Янев, кмет на Обзор.

"Става въпрос за референдум, който никога в 1300-годишната история на България не е постигал такава избирателна активност 75%. Референдумът е назначен от редовно правителство, проверяван е от още едно редовно правителство и от две служебни правителства. Подмандатното на президента Радев правителство, което по един скандален начин взе политическо решение, което няма право да взима", заяви адв. Марин Божков, наблюдател на референдума.

Обмисля се дали да не бъде сигнализиран Конституционният съд, тъй като решението на служебния кабинет не може да се обжалва, но е в разрез с конституцията.

Други обаче приветстваха решението. От Инициативния комитет против отделянето на Обзор от Несебър са доволни от днешното решение.

Припомняме, че служебният кабинет отказа Обзор да се отдели от Несебър в отделна община, въпреки проведения референдум там март 2021 година.

На заседанието си Министерски съвет отмени решението от март 2021 г., с което е предвидено Обзор да се одели в самостоятелна община, съобщи на брифинг в Министерски съвет министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Шишков.

Направен е финансов анализ, който сочи, че отделянето ще има тежки финансови затруднения за населението и ще последва вдигане на местни данъци и такси. 2331 са жителите и съгласно Закона за административно-териториално устройство е недопустим за създаване на отделна община", уточни той.

Представете си колко администрация трябва да има, пита риторично Шишков. На практика всички жители на Обзор няма да стигнат, поясни Шишков.

Там е проведен референдум, кабинетът иска да се съобрази, но след пълен анализ и стъпвайки на Закона за административното и териториалното устройство е взето решение за "отказ", заяви министърът.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови