Няма да се отдели община Обзор, имало фискални рискове 

С указ на президента може да има нова община Обзор, но това няма да се случи заради фискални рискове. 

Това стана ясно от отговора на премиера Николай Денков по време на парламентарния контрол.

От март от президентството, преди да вземат решение за издаване на указ, са изискали информация може ли да се финансира новата община. МФ е представило изисканата финансова информация. Три варианта на изчисления са представени. Всички те обаче показват, че новата община ще изпитва затруднения за финансово обезпечаване на редица дейности и услуги.

Освен това новата община не отговаря на изискването за минимум 6000 живущи на нейната територия, стана ясно от коментара на премиера Денков. Всъщност там живеят 3 пъти по-малко. Няма изградена социална и техническа инфраструктура.

Изводът е, че създаването й ще е фискален риск за финансирането й. Затова Министерски съвет е оттеглил искането до президента за издаване на указ за създаване на нова община.

Припомняме, че още решението на служебното правителство от април 2023 г., с което отмени решението от март 2021 г., да не отдели град Обзор като самостоятелна община от Несебър изненада неприятно част от властите и жителите, които и го определиха като незачитане на пряката демокрация. През март 2021 г. те гласуваха на референдум за отделяне от голямата община.

Недоволство има обаче и сред привържениците на обратното мнение, които също организират протести, а и си организираха и контрареферендум.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови