Бетонна стена в морето ще пази хотел върху дюни

Бетонова стена се излива на сантиметри от морето в Равда на спорните терени на Националната спортна академия, за да предпазва хотел, който също е построен в нарушение на закона.

Снимките са на еколога Тома Белев, председател на „Зелени Балкани” и са съвсем актуални.

Строителството върху пясъка се извършва дни, след като екоминистърът Искра Михайлова издаде заповед, с която забрани строителството върху дюни за срок от 2 години.

Сградите са проект на скандалния архитект Калин Тихолов, изготвил ОУП-а на Царево и предвидил застрояването на парк Странджа.

По начало хотелът е твърде висок за зона А от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (100-метровата ивица от черноморския бряг).

Освен, че част от сградите стъпват на пясъка, строежите са видимо по-високи от максимално допустимите 7.5 метра за сградите в зона А.

Първата сграда на плажа в най-високата си част е 11.5 метра, показва измерването на ДНСК – с 4 метра над лимита. И въпреки това е законна.

Проектантът е използвал изменение в Закона за устройство на територията, въведено през 2004 г., според което височината на една сграда се приема за равна на допустимата, ако допустимата е надвишена с до 4.5 метра и фасадата на надвишената част е отдръпната от основната фасада с 45 %.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови