30 декара тръстика са опожарени в Поморийската лагуна

„По време на мониторинга на територията и по-малко от седмица след проведения втори Консултативен съвет за Поморийско езеро, на който дискутирахме проблемите на лагуната се сблъскахме с ново нарушение - опожарени площи от тръстиковите масиви в местност „Малък герен“ в западната част на лагуната. 

Районът е част от местообитанията на застрашения вид водно конче тъмно водно шило (Lestes macrostigma), на който сега обсъждаме с Община Поморие да изградим специална скулптура.“ – сподели Димитър Попов, ръководител на проект „Живот за Поморийската лагуна“.

Общата оценка на засегнатата площ е около 30 дка и пожарът е бил в непосредствена близост до разположените в съседство земеделски земи, които са основно лозя. По-интересно е, че са опожарени тръстиките и растителността по протежение на дренажния канал около земеделските земи по периферията на лагуната. 

Този дренажен канал е част от проектираното отвеждане на водите на р. Пазариолу до Черно море през Поморийската лагуна, предложено от Община Поморие. Фактът, че е напълно сух в момента, докато вливането на реката в езерото продължава с пълна сила, поражда сериозни съмнения дали предложеното техническо решение ще реши този проблем в бъдеще.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови